Recruitment — 5 januari 2024

Recruitment clichés

"Je bent communicatief sterk"

“Je bent communicatief sterk, je hebt een commerciële instelling, je bent service gericht, je hebt minimaal een afgeronde HBO-opleiding, en je kan goed omgaan met anderen”. Aan het begin van mijn recruitment carrière dacht ik al deze cliché vaardigheden te hebben, vooral doordat ik kon pronken met mijn WO-diploma, echter was ik zo ver weg van de realiteit.

Iedereen kan een recruiter worden, maar niet iedereen kan een goede recruiter zijn. De vraag is nu, wat maakt iemand een goede recruiter? En als gevolg daarvan; wat maakt Dexter zo anders voor jou als kandidaat of (toekomstige) klant? Dit was een vraag die ik mij ook aan het begin stelde en alleen met de loop van de tijd kon ik me realiseren dat dit vak totaal niet is wat wij allemaal dachten.

Ik ga je het vak recruitment op een andere manier uitleggen, op de Dexter manier, als het ware. Wellicht zal ik je aan het denken zetten over hoe makkelijk maar toch ingewikkeld ons werk is, en alles om ‘de beste match te vinden’ (nog zo’n cliché zin).  Maar laten we eerst een stap terugnemen en laten we eerst kijken wat recruitment niet is, want voor het snappen van een nieuw concept moet je eerst bereid zijn om af te wijken van je dogma’s.

Wat Recruitment NIET is

Recruitment is niet het uitbellen van zoveel mogelijke bedrijven en het vaststellen van een samenwerking op zwart wit. Het is niet het massaal mailen van kandidaten op LinkedIn en andere platforms waar de andere partijen ook vissen. Het is niet zoveel mogelijk deals maken en zeker niet over je collega’s heen te moeten lopen om je successen te behalen. Recruitment is niet het stellen van vastgestelde vragen of het uitvoeren van gestructureerde interviews. Het is niet het contact onderbreken met een klant of kandidaat na het scoren van een deal en ook niet het over het oog zien van de wensen van zowel de kandidaten als klanten.  Recruitment is veel gecompliceerder en toch veel simpeler dan dit. Wat is recruitment dan voor Dexter?

Wat Recruitment WEL is

Recruitment bij Dexter is het in beweging brengen van mensen door op het psychologische aspect in te spelen, het is het anticiperen zoals je dat doet tijdens het schaken. Het is het praten met andere mensen die zoals jij ook boodschappen doen en van een wandeling in het park genieten, maar die bijvoorbeeld toevallig de eigenaren zijn van een groot bedrijf. Het is het creëren van trouwe relaties op basis van dit menselijk aspect. Recruitment is het strategisch gebruiken van eisen en wensen van kandidaten en bedrijven en die vervolgens als gids gebruiken om de juiste vragen te stellen, met de juiste woorden, op het juiste moment. Het is het doorvragen en tussen de regels door lezen om erachter te komen wat iemand eigenlijk zegt maar niet durft te zeggen. Recruitment is het begrijpen van de mens en zijn abstracte werking erachter, het indirect beïnvloeden van risico’s die onderdeel zijn het menselijk aspect.

Dit kan inderdaad heel zweverig klinken, maar had ik deze vaardigheden op de universiteit geleerd. Niemand leert dit op school, en toch zijn deze recruitment skills van levensbelang zowel op werk als in je privéleven. Denk bijvoorbeeld aan koken; niemand leert op school om te koken (tenzij je een culinaire opleiding volgt natuurlijk), maar toch kookt iedereen naar zijn beste kunnen doordat het van levensbelang is. Maar ook al koken wij allemaal zijn wij niet allemaal chef, en dat is de boodschap die ik wil overbrengen als onderdeel van Dexter.

Bij Dexter aimen wij om een 5 Michelin sterrenrestaurant te zijn en behoren tot de weinige chefs met een focus op exclusieve gerechten en van de hoogste kwaliteit.