Recruitment — 2 september 2021

Hoe word je de nieuwe Talent Sourcer voor Dexter Staffing?

Talent sourcing is één onderdeel van wat in het vakjargon de recruitment cycle wordt genoemd. Deze cyclus bevat alle stappen in het recruitmentproces; Van het benaderen van bedrijven om een samenwerking te realiseren, het benaderen van kandidaten met interessante vacatures, tot aan het begeleiden van de kandidaat bij het starten aan bij zijn nieuwe werkgever. In deze blog zal je meer vertellen over het werven van kandidaten als talent sourcer.

Wat houdt de positie in?

Talent sourcing is maar een klein onderdeel van het hele recruitmentproces, maar is wel een onderdeel dat valt onder de categorie “Easy to learn, hard to master”. Het effectief sourcen naar kandidaten is een specialisme waar durven doorvragen, research skills en empathisch vermogen belangrijke skills zijn. Sourcing tools kunnen worden gebruikt om de zoektocht naar relevante kandidaten makkelijker te maken, maar het effectief benaderen van deze profielen blijft mensenwerk.

Team up met de consultant

Als talent sourcer zal je een nauwe samenwerking hebben met de recruitment consultant voor het benaderen van kandidaten. De samenwerking tussen de sourcer en consultant is erg belangrijk, want jouw succes is afhankelijk van de consultant en vice versa.

De samenwerking is als volgt: De consultant geeft aan welke vacatures van bedrijven vervuld moeten worden, en op basis van de wensen van het bedrijf ga jij geschikte kandidaten benaderen. Wanneer een kandidaat geïnteresseerd is in de vacature, is het de taak aan de talent sourcer om de kandidaat te kwalificeren of hij/zij zal passen bij het bedrijf. Wanneer het kwalificatie proces voltooid is en het bedrijf graag de kandidaat ontmoet en vice versa, dan zal de consultant de kandidaat begeleiden gedurende zijn/haar sollicitatieprocedure.

Hoe ziet mijn dag eruit?

Na de daily standup om de dagelijkse activiteiten te bespreken met mijn collega’s, bespreek je met de consultant aan welke projecten prioriteit hebben (Aan de hand van de recruitment cycle). Verder ga je de vacatures goed bestuderen om een goed beeld te krijgen van de sfeer en cultuur van het bedrijf. Aan de hand van deze kennis stel je een bericht op om de potentiele kandidaat te informeren over de functie en het bedrijf.

Vervolgens gebruik ik de LinkedIn sourcing tool om geschikte kandidaten te vinden op basis van de wensen van het bedrijf. Vaak zijn dit wensen betreft de skills, ervaring, persoonlijkheid en talent van de kandidaat. Alle geschikte developers worden verzameld in een pool. De kunst van het benaderen van developers is om een balans te vinden tussen een zakelijk en een persoonlijk bericht. In andere woorden, gooi een vleugje van jezelf in het bericht!

Wanneer een kandidaat interesse heeft in de vacature, begint het échte werk. Ik moet namelijk de kandidaat kwalificeren; Dit houdt in dat ik meer inzicht krijg in hoe de kandidaat als persoon is, maar ook of de skills aansluiten bij het bedrijf. Wanneer deze informatie in kaart is gebracht en de kandidaat is geïnteresseerd in de organisatie, alleen dan zal het profiel worden voorgesteld aan de contactpersoon. Als er groen licht gegeven wordt, dan zal de consultant een afspraak inplannen zodat beide partijen elkaar kunnen ontmoeten. Dan begint het deel van het proces aan de kant van de consultant.

Vragen? Interesse?

Heb je nog vragen na het lezen van de blog over mijn werkzaamheden? Of heb ik je nu geprikkeld om de volgende talent sourcer van Dexter Staffing? Voel je vrij om contact met mij op te nemen.